07 Ιουνίου 2023
Τετάρτη
19:00
Ώρα Ελλάδος
ΔΩΡΕΑΝ
Απαιτείται Εγγραφή
Βεβαίωση
Μέσω Email
Εισαγωγή στην Ψυχοθεραπεία
07 Ιουνίου 2023
Το διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) συνεχίζει τη σειρά των διαδικτυακών εκδηλώσεων μέσω της πλατφόρμας ZOOM για κλινικούς και εκπαιδευτικούς στον τομέα της ψυχιατρικής.
Το webinar διοργανώνεται για επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τη Σχολή Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα των:
WPA 2020-23 Action Plan group on Evidence Based Psychopharmacology
WPA section on Evidence Based Psychiatry
Τίτλοι Διαλέξεων
- Εισαγωγή στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
- Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στις Αγχώδεις Διαταραχές
- Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
- Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ψύχωση
- Η Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (CAT)

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Κωνσταντίνος Φουντουλάκης
Ψυχίατρος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ – Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Νικήτας Αρναούτογλου
MD, Ph.D
ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Δήμητρα Γούσιου
“Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή”
Ψυχολόγος MSc Α.Π.Θ. Η Δήμητρα Γούσιου γεννήθηκε στην Νυρεμβέργη Γερμανίας και είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας σύμφωνα με τα πρότυπα της EABCT (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχική Υγεία του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ασκώντας ψυχοθεραπευτικό έργο όπως στο ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Άγιος Παντελεήμων», στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας (ΑΠΟΣΤΟΛΗ), στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Τρικάλων «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» και στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών/ριων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην παρούσα φάση εργάζεται στην Πρώιμη Παρέμβαση στην Ψύχωση της ΕΠΑΨΥ στη Θεσσαλονίκη (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας). Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με την ερευνητική δραστηριότητα και έχει παρακολουθήσει έναν αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.

Γρηγόριος Ν. Καρακατσούλης
“Η Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (CAT)”
Ψυχίατρος, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ. Ο Γρηγόριος Ν. Καρακατσούλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Είναι επίσης γνωσιακός αναλυτικός ψυχοθεραπευτής από το 2015 καθώς έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Hellenic Society for Cognitive-Analytic Therapy). Εργάζεται σε θέση Ψυχιάτρου, Επιμελητή Β’ ΕΣΥ στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ από το 2017 και είναι υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Μαρία Νομικού
“Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στις Αγχώδεις Διαταραχές”
Ψυχολόγος Α.Π.Θ., MSc Γνωσιακής Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Η κα Μαρία Νομικού είναι απόφοιτη Ψυχολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Γνωσιακής Ψυχολογίας (MSc Γνωσιακής Ψυχολογίας και Εφαρμογές, Α.Π.Θ.). Ως Ψυχοθεραπεύτρια διαθέτει διπλή εξειδίκευση. Έλαβε πολυετή εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και είναι πιστοποιημένο μέλος του EABCT (2011-2015). Επίσης, εκπαιδεύεται στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία- Κλινική Ύπνωση. Τέλος έχει εκπαιδευτεί στη Ψυχομετρική Αξιολόγηση με MMPI-1, MMPI-2 από την ISON Psychometrica και έχει παρακολουθήσει αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια. Η κα Νομικού ξεκίνησε αρχικά ως εργαζόμενη σε δομές ψυχικής υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με περισσότερη εξειδίκευση στον τομέα της άνοιας και των αναπτυξιακών διαταραχών παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά, ηλικιωμένους και το οικογενειακό τους δίκτυο (2011- 2017). Παράλληλα, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια από το 2015.

Γιάννης Τσιόπτσιας
Α) Εισαγωγή στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) Β) Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ψύχωση
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. Ο Γιάννης Τσιόπτσιας είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), ενώ εξειδικεύτηκε για ένα διάστημα στην Ψυχογηριατρική στην Γερμανία (LWL Klinik Lengerich). Είναι πιστοποιημένος Γνωσιακός-Συμπεριφορικός θεραπευτής (ΕΕΓΣΨ/GABCP : “Ελληνική Εταιρεία για τη Γνωσιακή και τη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία” μέλος της EABCT) και πιστοποιημένος Γνωσιακός-Αναλυτικός Ψυχοθεραπευτής (ΠΕΓΑΨ : “Πανελλήνια Εταιρεία Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας” ιδρυτικό μέλος της ICATA). Μετά το πέρας της ειδικότητας εργάστηκε αρχικά ως επικουρικός Ψυχίατρος, μετά ως επιμελητής Β’ Ψυχιατρικής ΕΣΥ και πλεόν ως επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Ημέρας και στο Τμήμα Επανένταξης και σε διάφορες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (πχ οικοτροφείο Περαίας “Χρυσαλίδα”, ψυχογηριατρικό οικοτροφείο Πολίχνης “Αυρηλία”) του ΨΝΘ και από το 2018 στην Γ’ Ψυχιατρική Κλινική Οξείας/Εντατικής νοσηλείας του ΨΝΘ (“Γ’ Οξέα”). Συμμετέχει στα κανονικά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του ΨΝΘ και επιπλέον στο εξειδικευμένο Ψυχογηριατρικό Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο του νοσοκομείου, στο πρόγραμμα εφημεριών και πρωινών ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων) και επίσης στο πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας (απογευματινά ιατρεία). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια Ψυχιατρικής-Ψυχοφαρμακολογίας-Ψυχοθεραπείας. Συμμετέχει επίσης ως διδάσκων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευομένων του ΨΝΘ.
Διοργάνωση

MSC ‘CLINICAL MENTAL HEALTH’ SCHOOL OF MEDICINE FACULTY OF HEALTH SCIENCES ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI GREECE

WPA 2020-23 Action Plan group on Evidence Based Psychopharmacology WPA section on Evidence Based Psychiatry